191 депутати гласуваха за“ Крумовите закони  Зарков отхвърли твърденията, че

...
191 депутати гласуваха за“ Крумовите закони  Зарков отхвърли твърденията, че
Коментари Харесай

Приеха съдия да разследва главния прокурор 

191 депутати гласоподаваха „ за “ Крумовите закони  
Зарков отхвърли изказванията, че текстове опонират на Конституцията

Въвеждат правосъден надзор на отводи от каузи

С голямо болшинство – 191 гласа „ за “ Народното събрание одобри на първо четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с които се урежда механизъм за следствие на основния прокурор. Срещу законите, импортирани от служебното държавно управление и наричани Крумови, по дребното име на правосъдния министър Крум Зарков, нямаше нито един глас „ срещу “. 33-ма депутати от „ Възраждане “ гласоподаваха „ въздържал се “.

Според плана углавен арбитър с сан на висш да управлява следствията против основния прокурор и заместниците му, като краткотрайно бъде назначаван от Висшия правосъден съвет (ВСС) за прокурор във Върховна касационна прокуратура. Ако се стигне до привличане на основния прокурор като обвинен, проверяващият прокурор ще уведомява Наказателната гилдия на Върховния касационен съд и арбитър оттова ще бъде назначен като заместник-главен прокурор, пред който да бъдат обжалвани постановленията на прокурора, проверяващ основния прокурор. 

Отхвърлен бе планът на „ Възраждане “ основният прокурор да бъде разследван от  директора на Националната следствена работа.

Освен това с бъдещия закон се смъква прагът от 17 на 13 гласа от членове на Висш съдебен съвет за назначение и освобождение на тримата огромни в правосъдна власт – основният прокурор и ръководителите на Върховния касационен и Върховния  административен съд. Предвиждат се още нови правила за оповестяване на данни от следствието, правосъден надзор над прокурорски отводи за формиране на каузи и други

Тъй като и в правна комисия, и в пленарната зала бяха изказвани отзиви, че част от текстовете опонират на Конституцията, в отбрана на плана Крум Зарков съобщи: „ Винаги, когато се прави по-дълбока промяна, има мнения за противоконституционност, имало е и ще има. Но не виждате ли, че този закон е неотложен? “.

 
Депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков: Политическата целенасоченост победи правото
 



„ Това е планът „ Зарков “ и не го променяйте на второ четене, с цел да е ясно кой носи отговорността “, прикани Радомир Чолаков.

„ Ние от самото начало водихме или се опитвахме да водим юридически спор, спор на професионалната повърхност. И той не се случи. Това, което виждаме и всички български жители ще го видят е по какъв начин политическата целенасоченост побеждава над законосъобразността и над конституционосъобразността. Политическа целенасоченост, макар правото “ Това сподели през вчерашния ден на сътрудниците си депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. Той цитира няколко пасажи от мнението на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд, в които ясно се сочат текстове, противоречащи на Конституцията.

„ Тази гилдия се състои от 23-ма съдии. Аналогично мнение бе обещано и от Висшия правосъден съвет – да кажем още 20 души. Около 50 висши магистрати споделят: „ Този закон не става! “, ние имаме мнението на министър Зарков и неговия заместител. Нека да стане закон и да отиде в Конституционния съд. Ако господин Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата правосъдна система, той заслужава да стане президент, или най-малкото министър председател на България. И аз ще го поздравя персонално. Моля ви в частта за следствие на основния прокурор не променяйте нито една запетайка, с цел да е ясно, че това е законопроектът „ Зарков “ и той носи безусловно цялостна отговорност за този текст. Не бива да лишаваме правото на победа на господин Зарков “, съобщи Чолаков от трибуната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР